Hogyan viselkedj egy céges bulin?

Közeleg az év vége, s ilyenkor sok munkahelyen tartanak évzáró ünnepeket, amik általában jók szoktak lenni. Ragyogó alkalom nyílik a kötetlen beszélgetésekre, új kollégákkal való ismerkedésre, szórakozásra. Azért tartják ezeket a rendezvényeket, hogy jól érezzétek magatokat, együtt legyetek, s végre mindenki találkozhasson az összes kollégával.
A nagy örömködés ellenére nagy buktató is lehet ez a parti. 
Több dolgot is számításba kell venni.
 
Mit vegyek fel?
 
Örök kérdés és sokszor az a válasz, hogy attól függ. Hova tervezik a rendezvényt? Ha a főnökség laza, kötetlen partit akar játékkal, (például bowling versenyre hívja a kollégákat) oda nem lenne jó az öltöny és a koktél ruha. De ha zártkörű zenés, táncos eseményt rendeznek, oda meg nem elegáns a farmer és pulóver se.
A meghívókra ráírják a helyet és időpontot és van, amikor az elvárt öltözéket is, így senki sem érzi magát se alul, se túlöltözöttnek.
 
A vezető
 
Minden évzáró rendezvényen a főnök beszédet tart. Évértékelésével, az év jó eredményeinek kiemelésével, a legjobban dolgozók név szerinti megemlítésével, jutalmazásával, egy kis humorral, - nem az év közben használt vezetői stílussal - megalapozhatja a jó hangulatot.
 
Ez a beszéd legfeljebb 10 perces, utána jöhet a pohárköszöntő, s a kollégákkal való beszélgetés. Ilyenkor nem kell éreztetni azt, hogy ki hol áll a ranglistán, beszélgess a munkatársakkal. A beosztottaknak viszont nem illik visszaélni a helyzettel.
 
Alkoholfogyasztás
 
A szeszes italokat azért találták fel, hogy oldják a feszültséget, emeljék a hangulatot, és hogy az ember jól érezze  magát! A mértéket és a saját határaidat viszont te ismered, ezeken nem kell túl lépni. Nem szép látvány egy részeg ember! Ha ez még hangoskodással vagy kötekedéssel is párosul, nem biztos, hogy másnap vagy a következő munkanap ugyan azzal a tisztelettel fognak bánni veled a kollégáid, mint a parti előtt. Ha nem vigyázol, egy egész évnyi munkádat, tudatos szakmai karrierépítésedet döntheted romokba egy este alatt. Sokat beszélsz, meggondolatlanul válaszolsz, olyat teszel, amit józanul nem tennél. Nem tudod mit szabad és mit nem szabad mondani és tenni. Ital hatására elvész az önkontroll, nem érzed, hogy túl vagy a tolerálható határon.  Megéri? 
 
Mindezek elkerülése, kivédése érdekében javaslom, hogy indulás előtt egyél egy pár falatot. Mindegy, hogy szendvicset, pogácsát vagy pizzát, így kivédhető a rövid italok fejbevágó hatása.
 
Ha tudod, hogy még vezetned kell, akkor csak üdítőitalokat vagy alkoholmentes koktélokat ihatsz. Hidd el, ezek sem csorbítják a hangulatot. Az első körnél, amikor alkoholt kínálnak, nyugodtan vegyél le egy pohárral, s az üdvözlő beszéd után jelképesen te is emeld a poharad. Koccintani csak a jobb- és baloldali szomszéddal kell. Ha nem akarsz inni, nem kell.
 
 
Társalgás
 
Amikor együtt vannak a munkatársak, jó alkalom kínálkozik arra, hogy egy kicsit jobban megismerjétek egymást. A rohanó hétköznapokon erre nincs idő. Most megkérdezheted, hogy milyen könyvet olvas, melyik film tetszett neki mostanában, hol szokott nyaralni, telelni a családjával? Lehet, hogy egész más oldaláról is megismered azt az embert, akivel együtt dolgozol. Beszélgethettek még a közösen átélt vidám eseményekről is.
 
Elkerülhetetlen, hogy a beszélgetések során elkezdtek dolgozni. Szinte kivédhetetlen. Meg lehet ezt is beszélni, de ez a nap vagy este nem jó alkalom a fizetésemelés megtárgyalására, vagy a soron következő létszámleépítéssel elküldésre kerülők megnevezésére.
 
Vannak tabu témák, amiket ajánlott kerülni
 
Mindegy, hogy az adott munkahelyen hányan dolgoztok, minden ember politikai nézete magánügy. Se kitárgyalni se megjegyzést tenni rá nem kell. Akkor is vétesz a viselkedéskultúra szabályai ellen, ha a kollégád anyagi helyzetéről, esetleges adósságairól, egészségi- családi állapotáról, betegségeiről kérdezel vagy beszélsz.
 
Tánc
 
Ha zenés helyre szól a meghívás, ott előbb-utóbb táncolni fogtok. Táncolni jó! Lehetsz a parkett ördöge is, a tánc is jókedvre derít. Ha az asztalodnál ülők közül valakit felkértél a saját partnereden kívül, akkor az összes ott ülő nővel illik táncolni.( Egy asztalnál ülőkre gondoltam.)  A zakót akkor illik levenni, ha a főnök is leveszi. Nők a cipőjüktől nem válhatnak meg (pedig sokszor jó lenne), mezítláb nem illik táncolni. Az otthon tartott családi- baráti rendezvények más elbírálás alá esnek, ott nem gond, ha cipő nélkül járod a táncot. Étteremben ilyet nem illik.
 
Az év folyamán nagyon kevés alkalom és lehetőség van arra, hogy a munkatársak együtt szórakozzanak. Az évet búcsúztató rendezvény – akárhogy is nézzük – üzleti esemény, még akkor is, ha azt a cég dolgozóinak tartják. Ha erről nem feledkezel meg, nem lesz akadálya a személyes- és szakmai jó hírneved megtartásának.
 
Jó szórakozást kívánok!Įmonės vakarėlis 300x200

facebook icon

  •  
  • Copyright 2014 stiluskommunikatorklara.hu
  • info@stiluskommunikatorklara.hu
  • Tel.: 06-20/3202-047